Wat bestuursvoorzitters van beursgenoteerde bedrijven verdienen hangt vooral af van de marktwaarde van een onderneming.
Daadwerkelijke prestaties blijken anderzijds totaal niet van invloed. Sterker nog: goed presterende ondernemingen betalen hun baas doorgaans net zoveel en soms zelfs minder dan bedrijven die het niet zo goed doen.
Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van Vlerick Business School onder 701 beursgenoteerde ondernemingen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.
Niet de winstmarge, maar de marktwaarde van een onderneming is veruit de belangrijkste verklarende factor voor topbeloningen.
De hoogte van bonussen, die onderdeel zijn van de totale beloning, worden wel bepaald door de winstgevendheid van het bedrijf. Initiatieven op het gebied van innovatie en ontwikkeling van de onderneming zijn in de praktijk daar weer nauwelijks van invloed.
Beloning top Nederlandse beursbedrijven
Bestuursvoorzitters van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven behoren met hun salaris tot de Europese middenmoot. Wat betreft de beloning van topmannen van grote bedrijven zit Nederland zelfs in de staart. Maar dat heeft mede te maken met de gemiddelde omvang van bedrijven.
De hoogste baas van een Amsterdams AEX-fonds streek dit jaar gemiddeld bijna 3 miljoen euro op. Ter vergelijking: zijn Britse evenknie uit de Londense FTSE toucheerde in doorsnee in totaal ruim 4,4 miljoen euro.
Uit het onderzoek komt naar voren dat de beurswaarde van een onderneming allesbepalend is voor de hoogte van de beloning aan de top. Hoe hoger die waarde, hoe meer de bestuursvoorzitter kan opstrijken, aldus Vlerick.